HVAD MENER VI MED HÅNDVÆRKERFRADRAG?

FÅ ORDNET FACADEN MED GRØNT TILSKUD


Forår og sommer er den tid på året, hvor danskerne er i haven. Men i stedet for kun at kaste sig over havearbejdet, er det en ide at få set på det udvendige træværk. Det fugtige vintervejr har været hårdt mod træværket, og måske er det på tide at ringe til maleren.

Så kan du koncentrere sig om havearbejdet med god samvittighed. Og husk at kigge efter En Rigtig Maler med det karakteristiske M-logo. Så er du sikret både faglig viden og garantiordning. Du skal også huske, at du kan bruge boligjobordningen  det såkaldte håndværkerfradrag  til at få ordnet facaden eller træværket udendørs. Du kan få malet vinduesrammer, døre og ydervægge. Vær dog opmærksom på at maling af udhæng, stern og vindskeder ikke er omfattet af boligjobordningen.

FACADERENOVERING ER EN GOD INVESTERING

Det kan også være en god ide at overveje, om husets facade skal have en tur. En analyse, der blev foretaget af Realmæglerne i 2014, viser, at en opfriskning af en træt gulstensfacade med indfarvet puds er en af de bedste investeringer, man kan gøre i boligen. Afhængig af husets størrelse vil udgiften ligge på omkring 100.000 kroner, men behandlingen kan gøre boligen op til 150.000 kroner mere værd. Og maleren kan sagtens stå for arbejdet. Ordningen gælder også arbejde udført i sommer og fritidshuse.

BEREGN FRADRAGET

Med finansloven for 2018 er boligjobordningen blevet gjort permanent for én række ydelser - herunder malerarbejde. Dermed kan private kunder få et fradrag for lønnen til udendørs malerarbejde derhjemme eller i fritidshuset/sommerhuset. Fradraget er op til 12.000 kroner pr. år pr. voksen i husstanden. Hjemmeboende børn, der fylder 18 år senest ved indkomstårets udløb, tæller også med.
 
Det udvendige malearbejde gælder selve boligen, som SKAT skriver:
Udvendigt malerarbejde (bortset fra tag), for eksempel:
 
    Maling af vinduesrammer (udvendigt)
    Maling af døre (udvendigt)
    Maling af ydervægge (udvendigt)
 
Med boligjobordningen kan malerarbejdet blive billigere alt efter om man er én, to eller tre voksne i husstanden - og det er en god besparelse at tage med. Vi har lavet to regnestykker for at illustrere den besparelse, som fradraget giver:
 
 
Ægtepar uden børn over 18 år (maksimalt fradrag 24.000 kroner)  
Malerarbejde lønudgift kroner  (inklusive moms) 40.000
Heraf kan maksimalt fratrækkes 24.000 kroner 
Skattemæssig værdi af fradrag cirka 1/3 af 24.000 kroner  = 8.000
   
Enlig (maksimalt fradrag 12.000 kroner)  
Malerarbejde lønudgift kroner  (inklusive moms) 40.000
Heraf kan maksimalt fratrækkes 12.000 kroner 
Skattemæssig værdi af fradrag cirka 1/3 af 12.000 kroner  =  4.000
 
 
SKAT har oprettet et TastSelv-system, hvor kunderne indberetter lønudgifter for arbejdet udført i boligen.
 
Det er vigtigt, at kunden gemmer alle regninger og bilag, som kan dokumentere lønudgifterne til håndværkeren, hvis SKAT ønsker en dokumentation for retten til fradraget.